4 Mart 2013 Pazartesi

Ders Çalışmak

Kaç Saat Ders Çalışmalısınız?

Önemli olan ; dersin başında kaç saat geçirdiğinizden çok, bu saatleri nasıl geçirdiğinizdir!
Verimli çalışın!
Verimli çalışma; düzenli bir çalışma ortamında, önceden hazırlanmış bir çalışma programına uygun ve dikkati çalışılacak konuda yoğunlaştırarak yapılan çalışmadır.
Duruma göre değişebilmekle birlikte, haftada 28 saatin altına düşmeyen programlı bir çalışma , sizi hedefinize ulaştırabilir.

Verimli Çalışma = Programlı Çalışma

Hiç ara vermeden (dinlenmeden) çalışmaya kalkarsanız,” algılama düzeyi” bir süre sonra düşmeye başlar.Çok ara vererek(sık sık çalışmayı keserek) çalışmayı sürdürmeye kalkarsanız, bu kez de “hatırlama eğrisi” hızla düşmeye başlar.
En iyisi , ikisini dengelemek!
Çalışmayı kısa süreli dinlenme aralıklarıyla sürdürmek , hem öğrenilenlerin sindirilmesi hem de zihnin kendisini toparlaması açısından son derece yararlı olur.
Başarıya ulaşmak isteyen bir öğrencinin,zamanını günlük olayların akışı içinde rastlantılara bırakmadan, esas amacı doğrultusunda planlı olarak kullanması gerekir!

Eğer;
*Zaman buldukça , istek duydukça çalışıyorsanız,
*Çalışmaya başlamakta ve uzun süreli çalışmakta güçlük çekiyorsanız,
*Çalışmanıza rağmen verim alamıyorsanız; programlı çalışmayı denemelisiniz!

Öğrendiklerinizi Düzenli Bir Şekilde Tekrarlamalısınız!

Tekrarlarınızı son dakikaya kadar yapabilirsiniz.Ancak son anda yeni bir şeyler öğrenmekten kaçının.Son ana yeni şeyler öğrenmek,daha önceden öğrendiğiniz bilgiler üzerinde olumsuz etki yapar ve onların karıştırılmasına yol açar! Öğrendiğimiz herhangi bir bilgiyi,anlamlı kılmaz ve düzenli aralıklarla (periyodik) tekrarlamazsak kısa sürede unuturuz.Dersin derste öğrenilmesi sadece bir başlangıçtır , ama yetmez.Kesinlikle tekrar edilmesi gerekir!

Tümüyle öğrenilmiş bilgiler bile,öğrenmeden sonraki 24 saat içinde tekrar edilmezse, %80 oranında unutulmaya mahkumdur.

Düzenli tekrar yapmayan bir öğrenci, daha önce öğrendiği bilgileri çok az hatırlar ve bilgiler arasındaki bağlantıyı (transfer) yapamaz.Sonuç olarak; öğrendiği tüm bilgilerde hedeflediğinin altında bir başarı, verim elde eder.Bu durum da , zaman ve emek kaybını beraberinde getirir.Böyle bir kısır döngü, öğrenme isteğinin ve motivasyonun kırılmasına yol açar.
Tekrar,tekrar,tekrar……..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder